شما می توانید با ارسال ایمیل خود ، بصورت رایگان مشترک شده و از بروزسانی مطلع شوید.

ایمیل خود را وارد کنید:

بار الاغ را که بردارند، پالونش را هم به منزل نمی رساند. این مثل برای اشخاصی به کارمی رود که جز تن پروری هنر و کاری نداشته باشند و در برابر امتیازاتی که به آنها می دهند خود را به تسامح و بی قیدی بزنند. مرد هیزم شکنی بود که یک الاغ و یک شتر […]

( روایت اول ) هرگاه بخواهند بگویند: «‌ بدی از خود ماست و اگر ما خودمان بد نباشیم کسی به ما ظلم نمی کند.» این مثل را می آورند. می گویند پدر و مادر «بخت نصر» در شیر خوارگی او مردند و مردم بخت نصر را که بچه ای بود قوی هیکل و بدشکل و […]

خانه مان امروز روشن می شود می رسد داداش خوبم از سفر می شوم خندان به سویش می دوم تا که می پیچد صدایش پشت در خنده هایم را تماشا می کند با دو چشم مهربان و آشنا چون که می داند برای دیدنش روزها و لحظه ها کردم دعا خانه کرده در نگاه گرم […]

او پرستاراست شبها بیدار است با مهربانی فکر بیمار است او مهربان است شیرین زبان است مثل فرشته در آسمان است چراغی در دست می گیرد هر شب همیشه دارد لبخندی بر لب سر تا پا سفید می پوشد لباس رنگ لباسش مثل گل یاس او به بیماران دوا می دهد با مهربانی غذا می […]

یک بستنی از کوچه خریدم برگشتم و به خانه رسیدم از کاکائوهاش خوردم ولی زود احساس کردم بی حال و شل بود دیدم کمی بعد شد نرم و وارفت یک دفعه کج شد جیغم هوا رفت سُر خورد و افتاد بر روی پایم از بستنی ماند چوبش برایم ای «گرم» خیلی لوس و بدی تو […]

بینی

bini_nariya

بینی به چند دلیل یکی از اعضای مهم بدن است . در بوییدن کمک می کند ولی آیا می دانید عضوی بزرگ برای چشیدن است ؟ بینی همچنین مهمترین ورودی دستگاه تنفس است . بدین معنی که مهمترین نقش را در نفس کشیدن دارد
از اجاق بوی غذا می آید به به ! ساک ژیمناسیک شما پر از لباسهای کثیف است که سه روز است درساک باقی مانده اند اه اه ! یک سگی زیر باران بازی می کرده وای چه بویی . چگونه این بوها استشمام می کنید ؟ پاسخ این سوال درست جلوی صورتتان است . بوسیله بینی این بوها را حس می کنیم .
بینی به چند دلیل یکی از اعضای مهم بدن است . در بوییدن کمک می کند ولی آیا می دانید عضوی بزرگ برای چشیدن است ؟ بینی همچنین مهمترین ورودی دستگاه تنفس است . بدین معنی که مهمترین نقش را در نفس کشیدن دارد . بیایید نقش بینی در بدن را بررسی کنیم .

قسمت های بینی
هر بینی از دو سوراخ تشکیل شده که به آنها سوراخ بینی می گویند . هر دو سوراخ مثل هم هستند و با یک دیوار کوچک که به آن دیواره می گویند از هم جدا شده اند . دیوار بینی از غضروف و استخوانهای خیلی نازک درست شده است . غضروف ماده انعطاف پذیری است که به راحتی به هر طرف چرخانده می شود . بیایید امتحان کنید نوک بینی تان را آرام فشار دهید . متوجه می شوید چقدر آسان حرکت می کند . بالا ببرید پایین بیاورید . این به علت این است که در بینی استخوان سخت وجود ندارد . پشت بینی روی صورت حفره ای هست که به آن حفره خیشومی می گویند و به جمجمه متصل است .

نفس بکشید
برای نفس کشیدن بینی ضروری است . راه اصلی دستگاه تنفسی است وقتی هوا را از طریق سوراخ های بینی وارد می کنید هوا وارد حفره خیشومی می شود و از بالای کام عبور می کند ( کام دیواری است که دماغ را از دهان جدا می کند وگاهی به آن سقف دهان هم می گویند زبانتان را بالا ببرید می توانید آن را لمس کنید . ) سپس هوا از طریق دهان و گلو خیلی زود وارد ریه ها می شود . وقتی ریه هوای بازدم را پس می فرستد بینی راه اصلی برای خروج بازدم از بدن است . ولی بینی فقط هوا را وارد ریه ها خارج نمی کند . هوا را گرم و مرطوب نیز می کند و آن را تصفیه می کند ( مرطوب کردن یعنی افزودن رطوبت به هوا ) . داخل بینی با غشای مخاطی مرطوب جدا شده است که بافت نازکی است این غشا هوا را در طول مسیر گرم و مرطوب می کند . در حقیقت ۷۵ در صد رطوبت هوایی که از بینی عبوری می کند در بینی افزوده می شود .
بینی می داند چگونه هوا را قبل از ورود به حلق تصفیه کند در داخل سطح جلویی بینی موهای محافظ نازکی هست که گرد و غبار تحریک کننده های دیگر هوا که برای بدن مضر است رامی گیرند . بعضی از تحریک کننده ها که خیلی تحریک آمیز هستند وقتی بینی می خواهد از شر آنها فوراً خلاص شود عطسه می زنید . عطسه راه غیر ارادی خروج تجریک کننده از بینی می باشد . مغز ، عضلات و بینی همه با هم عمل می کنند تا ذرات معلق را از بینی به خارج بفرستند و گاهی سرعت خروج تا صد مایل درساعت (تقریبا ۱۸۰ کیلو متر در ساعت )می رسد . در هر طرف قسمت بالای گلو ، پشت حفره خیشومی ، لوزه حلقی وجود دارد . گروهی از بافت ها سلول هایی دارند که میکرو بهای وارد شده را دفع می کنند .

تشخیص رایحه های مختلف توسط بینی
بینی این امکان را برای شما فراهم می کند که بوی هر چیزی که در جهان اطراف شما وجود دارد را حس کنید . درست مثل چشم که با دیدن به شما اطلاعات می دهد و گوش با شنیدن به شما کمک می کند بینی هم از طریق بوییدن به شما کمک می کند تا آنچه را در اطرافیان اتفاق می افتد را دربابید . در حقیقت بینی آنقدر قوی است که می تواند ۱۰هزار رایحه مختلف را حس کند این کار را با کمک قسمت های نهانی حفره خیشویم و سر ، انجام می دهد .
روی سقف حفره خیشومی ( حفره پشت بینی ) اپی تلیوم بویایی قرار دارد . بویایی ، یک کلمه فرضی برای بو کشیدن است . اپی تلیوم بویایی تکه باریکی از سلول های عصبی است با موهای میکروسکوبی که سیلیا گفته می شوند و از سلول ها بیرون آمده اند . روی سیلیا پوشیده از دریافت کننده های ویژه ای است که نسبت به مولکو ل های بودار موجود در هوا حساس هستند . این دریافت کننده ها خیلی کوچک هستند ده میلیون از این دریافت کننده ها در بینی وجود دارد . حداقل ۲۰ نوع مختلف در یافت کننده وجود دارد و هر کدام نسبت به دامنه خاصی از مولکول های رایحه دار حساس هستند .
وقتی مولکول های رایحه دار وارد بینی می شوند سیلیا را تحریک می کنند و سیلیا ضربه های عصبی ایحاد می کند . ضربه های عصبی از دریافت کننده ها می گذرند و وارد عصب بویایی می شوند . عصب بویایی علائم را به مخزن بویایی می برند . مخزن بویایی منطقه ای است که درست زیر قسمت جلوی مغز و در بالای حفره خیشومی قرار گرفته است . وظیفه مغز تجزیه و تحلیل علائم عصبی و مشخص کردن بو می باشد.
مغز با تعیین کردن بو درباره محیط اطراف تان به شما می گوید و به سلامت شما کمک می کند . وقتی بوی پختن نان را استشمام می کنید از فاصله دور اپی تلیوم و عصب بویایی با هم کار می کنند تا پیام را به مخزن بویایی برسانند. به محض این که مغز علائم عصبی را رمز گشایی می کند بوها را شناسایی می کند و می فهمد که مثلاً بوی نان می آید . یا اگر مدت زیادی جعبه نگهدار ی گربه را تمیز نکنید بوی بدی حس می کنید . مغز پیام بویایی را رمز گشایی می کند و شما می دانید که باید جعبه را تمیز کنید .
وقتی مغز پیام بویایی را می فرستد به علت این است که مغز شما یاد گرفته است بوی خاصی را شناسایی کند . اولین بار بوی روغن بادام زمینی را استشمام کرده اید واین بوی جدیدی بوده که مغز باید تجزیه و تحلیل می کرده است . ولی حالا مغز پس از آن می تواند بوی روغن بادام زمینی را فورا به یاد آورده و شما همیشه می توانید بوی ساندویج را حس کنید . و تشخیص دهید.

نقش بینی در چشیدن
اکثر مردم فکر می کنند فقط زبان برای چشیدن استفاده می شود ولی شما نمی توانید بدون کمک بینی هیچ چیز را بچشید و بوییدن با هم صورت می گیرد زیرا بوی غذا به ما امکان چشیدن کامل را می دهد .
می توانید اهمیت بینی در چشیدن را امتحان کنید . یک غذای مورد علاقه تان را بچشید سپس دهانتان را با آب بشویید . بینی تان را ببندید ( حتی با انگشت یا دماغ گیر شنا ) و دوباره سعی کنید غذا را بچشید وضعیت فرق می کند ؟ بدون حس بویایی غذا چشیده نمی شود . در واقع چشیدن بعضی غذا ها بدون حس بویایی کار دشواری است می توانید با انواع غذا های مختلف ،‌آن را امتحان کنید تا متوجه نقش بینی در چشیدن شوید . دفعه بعد داروی خوراکی را که از آن متنفر هستید بخورید . بینی تان را بگیرید مطمئناً دارو مزه کاملا مشخصی نخواهد داشت .
برتری بینی نسبت به سایر ارگان ها
همه کارهای زیر با وجود بینی انجام می شود هوای مورد نیاز را از طریق بینی تنفس می کنید هوا طی عبور از بینی گرم و مرطوب و تصفیه می شود . مولکول های رایحه دار غذا ها را وارد می کند . بو را به علائم عصبی منتقل می کند و به جایی می فرستند که به شما می گوید ((هی اینها غذا هستند )) حتی در چشیدن غذا کمک کنید و شما می توایند بگویید چه غذای خوشمزه ای پس لازم است هر که هستید و هر کجا می روید از بینی خود مراقبت کنید .

طرقبه آنلاین

یک دیدگاه نوشته شده است! می توانید دیدگاه خود را بنویسید

  1. َARASH.H گفت:

    سلام . خیلی متشکرم ازاین که این متن رو گذاشته اید . این متن حتما اون هایی رو که

    اصلا مواظب بینی خودشون نیستن رو ادب می کنه

دیدگاه خود را به ما بگویید.